‘Unless we do something, the world is coming to an end.’

Posted by in Uncategorized

‘Unless we do something, the world is coming to an end.’ Een verontrustende uitspraak van Alan Ereira in zijn BBC-documentaire van 1990.

Af en toe ontvang ik een verhaal waarvan ik het gevoel heb dat het me vertrouwd is. Alsof ik word herinnerd aan een onuitwisbare indruk uit een ver verleden. Onuitwisbaar maar wel stevig ondergesneeuwd. Dit is er zo een.

kogi3

De Kogi is een vergeten bevolkingsgroep in de Colombiaanse Sierra Nevada. Een artikel over dit verborgen Indiaanse volk werkte als een storm die een oude imprint bloot legde.

El Dorado, de gouden stad. Lost city, verloren stad. Verborgen stad. Geheime stad…
Verschillende namen waarmee je de stad van de Kogi zou kunnen omschrijven.
Hun verhaal werd door de Britse documentairemaker Alan Ereira in 1990 verfilmd voor de BBC. Dit op hun eigen verzoek. Met de documentaire wilden deze ‘Elder Brothers’ – want zo noemen zij zichzelf – een waarschuwende boodschap overbrengen aan de ‘Younger Brothers’ – dat zijn wij.

kogi2

De Kogi geloven namelijk dat zij vanuit hun eeuwenoude verborgen stad in de bergen werken aan de harmonie van de Grote Moeder – Aarde. Door zijn vernietigingsdrang en gebrek aan bewustzijn dreigt Younger Brother deze Grote Moeder onherroepelijk uit balans te brengen met catastrofale gevolgen voor het klimaat en dus ook voor alle leven op aarde.

De documentaire is inmiddels bijna 25 jaar oud. Heeft Younger Brother de boodschap begrepen? Neen. Younger Brother gaat gewoon door met zijn kortzichtige en destructieve gedrag. Resultaat daarvan blijkt uit de wereldcrisis met zijn toenemende rampen en schijnbaar onafwendbare klimaatswijzigingen. De Aarde lijdt.

Omdat wij hun boodschap niet begrepen hebben vroegen de Kogi nogmaals aan ‘BBC-Brother’ om hun boodschap in de wereld te brengen. De film ‘Aluna’ werd in 2013 op de markt gebracht. Ik las een lovende recensie en vond de bijhorende link maar de film zelf is online niet te vinden. Op hun website vind je deze trailer.

Zoeken op youtube of andere filmkanalen leverde niets op. Wel kwam ik bij de oude (en die ziet er inmiddels echt wel gedateerd uit) BBC-documentaire. Anderhalf uur duurt deze, maar absoluut het kijken waard. Heeft Younger Brother nog zoveel tijd om daarvoor te gaan zitten, en te kijken?

Hieronder kun je de oude documentaire bekijken.

Mocht iemand een link of toegang vinden tot de recente film ‘Aluna’ dan doe ik hierbij een oproep om dat kanaal bekend te maken. Want hoe kan een boodschap die naar mijn aanvoelen zo belangrijk is – in een tijd waarin het wereldwijde web mensen verbindt en kennis verspreidt – onvindbaar blijken?

En wat kunnen wij doen?
Eén van de (vele) dingen die wij kunnen doen is onze steun betuigen aan organisaties die hun nek uitsteken. Die zichtbaar het verschil willen en kunnen maken. En (hopelijk) tijdig aan de alarmbel trekken. Avaaz is zo’n organisatie.
Gisteren tekende ik deze petitie en voegde er een persoonlijke boodschap voor President Van Rompuy bij. Ben ik naïef om te denken dat dit de man ook werkelijk bereikt? Misschien, maar of hij dat nu leest of niet. Ik geloof hoe dan ook in het onmiskenbare energetische ( en dus daadwerkelijke) effect van elke daad die gesteld wordt. Dus ook van deze.

7958_futurechildren_1_460x230
Brothers and sisters, zijn wij klaar voor verandering?