In memoriam

Ingrid Bertrand  1964-2019

Als kind van de jaren ’60 kijk ik terug op een behoorlijk gevarieerde en bewogen levensloop. Een plattelandskind uit een doodgewoon middenklassengezin. Een kind met fantasie, zo werd gezegd, want wie mij zocht vond mij verscholen in hoekjes van de wilde tuin, of dwalend in de mistige geest van het oude huis. Een gevoelig kind, zo heette dat toen, want van hsp (hoog sensitieve personen) was destijds nog geen sprake. De vierde van vijf, en dus een beetje verloren in de drukte van het huishouden. Maar dat vond ik niet erg, ik had mijn wereld en mijn ‘fantasie’. Nooit alleen, de tuin mijn thuis.

Opgroeien viel niet mee in een wereld waarvan ik maar weinig begreep en die zo haaks stond op wat ik diep vanbinnen voelde en verlangde. Een ongelukkige tiener en een puber die er niet echt bij hoorde. Ik was ‘anders’, leerde me aanpassen, en toch weer niet écht, want in mij bleef stiekem dat vrije kind vol fantasie haar eigen leven leiden.

De jaren ’80 leerden me hoe het échte leven was. De middelbare school was een kwestie van overleven maar eens die kaap gehaald werd ik weer losgelaten in de speeltuin van het leven: ik ging ‘de kunsten’ in en behaalde mijn meesterschap in de audiovisuele kunsten en media. Ik wilde verhalen vertellen en met audiovisuele middelen kreeg ik daartoe een rijk palet aangeboden. De speling van het lot bracht mij echter bij de nieuwsdienst van het huis van vertrouwen, toen nog BRT. Een piepjonge stagiaire, ik voelde me een soort Alice in Wonderland. Het leven werd een avontuur en het plattelandsmeisje van weleer ruilde het oude nest in voor een leven in de bruisende hoofdstad. Na mijn studies ging ik aan de slag in de nieuwsbranche, ik kon er reizen en werken voor internationale zenders. Het leven nam me mee in een sneltrein. Een trein waarvan ik de bestemming niet kende. Het ging allemaal snel, een vloedgolf van nieuwe ervaringen. Voor een hoog-sensitief persoon een perfect recept om in een sneltempo te crashen. Dat gebeurde ook.

Zowel professioneel als relationeel raakte ik op een dood spoor. Ik herkende mezelf niet meer en wist bij god niet hoe het ooit zover kon komen. Het leven bracht me bij een therapeute die op haar eigenzinnige en creatieve manier het verweesde en verloren kind in mij wist te bevrijden. Het leven werd opnieuw een magisch toneel waarop ik vol overgave nieuwe rollen mocht exploreren.

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, integendeel. Maar elke klap maakte mij meer strijdbaar en telkens wanneer ik mezelf terug bij elkaar had geraapt wist ik opnieuw, nieuwsgierig en passioneel weer in het leven te duiken. Nog voor mijn dertigste ging ik psychologie studeren en nam ik er gelijk een post-graduaat in de psychotherapie bij. Die opleiding moest een antwoord bieden op mijn vele vragen naar zingeving. Zo leerde ik gaandeweg de balans in mijn leven te bewaren of te herstellen wanneer ik die kwijt raakte.

Ik combineerde werken met studeren, en even later ook met moederschap. Dat het allemaal wat veel was wist mijn ongelukkige kleuter me wel duidelijk te maken. Ik gooide het roer om, verliet de televisiewereld en koos resoluut voor het ouderschap. Onderwijs leek een perfect compromis. Het werd een aanstelling in de Kunsthumaniora die ik probleemloos kon combineren met mijn privépraktijk als psycholoog. Het plaatje zag er ideaal uit. Maar ik was wie ik was, en de rem op mijn ambitie en passionele drang om te leren en te exploreren was al gauw weer zoek. Ik bleef me bijscholen, en volgde zijdelings steeds nieuwe cursussen waarin ik mij verdiepte in sjamanistische praktijken en intuïtieve ontwikkeling.

Niet één kanker wist me te stoppen, ik had er maar liefst twee nodig om mijn ‘schijnbaar’ succesvolle leventje een halt toe te roepen. Inmiddels de 50 bereikt. ‘Midlife’ had mijn eindpunt kunnen zijn. Ik koos er echter voor te blijven. Een keuze die ik geregeld betwijfelde maar waarvan ik nu weet dat het de enige weg was die ik te gaan had. De weg naar huis. De weg naar en van mijn hart.

Als Celebrant heb ik het genoegen de grote en kleine overgangen in het leven te mogen vieren met wie zijn/haar levenspad wil eren en betekenis geven. Als moeder, als vrouw, als wijze en wilde, leef en werk ik vanuit mijn landelijke tuin in het glooiende Hoeleden. Een dorp in Vlaams-Brabant waar de tijd nog een beetje bleef stille staan, maar dat hoeft lang niet altijd nadelig te zijn. Integendeel. Hier hangt de oude geest nog over het land. Hier kun je van een puurheid genieten die Vlaanderen nog zelden kent. Ik neem je mee op wandelcoaching in de nabije velden en bossen, of we werken gewoon vanuit mijn kleine huisje in de tuin. Mijn eigen stille plek in het groene hart van dit vergeten dorp.

portret Sun (1 of 1)-3

Gratis online teachings vindt u op mijn youtubekanaal. U kan gewoon volgen, maar abonneren kost niets.

Misschien deelt u  mijn liefde voor woord en beeld? Maak dan eens een ommetje langs mijn verhaaltjesstek