Bomen met oren?

Posted by in Uncategorized

Als het gaat over nieuwe (hoog)technologische communicatiemiddelen ben ik als volslagen leek nieuwsgierig, en tegelijk enigszins argwanend. Zo ook bij het lezen van dit bericht maar gelijk begrijp ik ook de ver reikende mogelijkheden die de moderne technologieën kunnen ontsluiten in het behoud van onze aarde. Ongekende mogelijkheden van je mobieltje? Feiten of fictie…?

androidtree-1370604928

Rainforest Connection heeft een aparte benadering om illegale ontbossing van het tropische regenwoud te detecteren en in kaart te brengen. Door gebruik te maken van moderne technologieën wordt de kans om boomstroperij op te sporen aanzienlijk groter. Milieu-activisten weten op die manier hun impact te vergroten en zijn gelijk ook minder afhankelijk van menselijke hulpbronnen.

Hoe dat in zijn werk gaat? In bedreigde reservaten worden hardware-apparaten geïnstalleerd in bomen. Elk apparaat controleert voortdurend hoorbare frequenties, en afwijkende signalen (dwz kettingzaag frequenties). Die worden naar een internet-gebaseerde centrale database verzonden. Zo kunnen waarschuwingen onmiddellijk worden gegenereerd, en opgepikt door verantwoordelijke agenten in het bos, die kunnen op hun beurt meteen ingrijpen.
Gegevens die door middel van dit platform worden gegenereerd zijn via een open webservice (API) ook vrij beschikbaar gesteld, waardoor een wereldwijde gemeenschap van softwareontwikkelaars real-time applicaties kunnen bouwen.

Het regenwoud kan op die manier worden bewaakt met een beperkte inzet van middelen en een behapbaar budget. Bovendien kan dit hele gegeven worden uitgebreid op planeet aarde waarbij de wereldwijde populatie van eco-techneuten betrokken wordt en actief kan deelnemen.