En het goede nieuws is…, geen nieuws!?

Posted by in Uncategorized

Ruim drie kwart van mijn loopbaan spendeerde ik aan de verslaggeving  van het dagelijkse nieuws en actualiteitenprogramma’s. Als editor, journalist, reporter… – dag in dag uit, van de ochtend tot de avond – ik zat er werkelijk middenin. Bij de bron van beeld en woord, verspreid over de hele wereld – groot en klein. Tot ik er mee stopte. Bladzijde voorgoed omgedraaid. Een hoofdstuk afgesloten.

pasjes

Het viel gewoonweg niet meer te rijmen, journaliste èn psychologe/therapeute èn moeder èn mens…. Teveel conflicterende factoren dwongen mij te kiezen en ik wist dat het niet voor het journalistieke werk zou zijn. Ik koos voor het hart – voor mijn dochter, het werk met mijn cliënten – en ik zette de televisie uit, zegde het dagelijkse krantenabonnement op, en ging leven.

Dit artikel in boing boing heeft het over het nefaste effect van de dagelijkse berichtgeving op een mens. Ik heb het aan den lijve en in de geest ondervonden, en doe dat nog steeds, de voorbije jaren echter ervaar ik het omgekeerde effect. Het rustbrengende en vredige gevolg van dosering, bewuste keuze en afstemming.

Vandaag tune ik in op ‘het wereldgebeuren’ via de kanalen die ik zelf selecteer. Ochtendradionieuws op Klara voor de hoofdpunten, soms neem ik er nog de krantencommentaren bij, maar vaak ontstaat daar al een nodeloze bron van ergernis. Het wereldwijde web voorziet me van de extra informatie die ik intuïtief al heb opgepikt. Er is stilaan een subtiel mechanisme ontstaan dat mij up-to-date houdt zonder mijn geest te vergiftigen, of met geweld te overladen met commercials, en sociale, politieke en economische on-zin.

Ik sta meer achter de selectieknoppen dan ooit, en voel me meer verbonden met deze wereld – met al zijn grote en kleine kantjes, alle licht- en schaduwzijden – dan ooit voordien. Ik ben niet langer van deze wereld, maar leef in die wereld.