Kapellekesbaan

Posted by in Uncategorized

Een dagtocht in de bergen leidde ons langs een kapelleke. Ik was 17, met de jeugdbeweging op kamp in Tirol. Bergen lijken onverbiddelijk voor vermoeide adolescenten, zeker op warme zomerdagen.  De bergkapel. Een welkome stop. Boterhammetjes op het gras. Maar niet voor mij. Voor mij was er die aparte stilte, ik liet me meenemen door die plek, of nam de plek mij mee?
Ik schreef eerder al over deze mystieke ervaring, en hier is nogmaals het gebed dat ik op die plek vond. Waren het de woorden, de bergen, of dat kapelleke…? Af en toe zijn er zo’n momenten in het leven waar alles anders wordt; een schijnbaar onooglijke verschuiving met onnoemlijk verreikende gevolgen.
bergen in een kader_small

Kapellekes. Ze zijn een rode draad in mijn leven. Ik zie ze, ik voel ze, ik weet dat ik er welkom ben, dat ik ze ken. Plekken die mensen over tijden heen verbonden, met elkaar, met het land, met de aarde en de hemel.

Mijn zus deelt die liefde en fascinatie voor kapellekes. Tienen, onze geboortestad. Een plek met dubieuze reputatie, en net zoals haar rijke religieuze/sacrale erfgoed, met de tijd enigszins in verval geraakt. Lucia kwam met het idee: Een fietsroute rondom Tienen, van kapel tot kapel? Ik had met plezier meegewerkt aan het ‘kruisen en kapellen’-project van Kortenaken. Dus waarom Tienen niet?
velden Hoeleden (1 of 1)-2
Het heuvelachtige Hageland, grenzend aan Haspengouw, uitgestrekte velden en weiden, met hier en daar een plukje bos. Hier groeiden wij op, mijn zus en ik. Velden en kapelletjes, straten met kapelletjes, kapelletjes in muren, kapelletjes in bomen en bij bronnen, … Een vertrouwd beeld, in het ons al even vertrouwde landschap.
veldkapel Hoegaarden (1 of 1)-2
Kleine huisjes van devotie. Met beelden en bloemen, en kaarsen. Soms een beetje verborgen achter traliewerk of gesloten deuren, soms een ware tempel van rust; een lommerplek op hete zomerdagen, een schuiloord voor de regen, of een geheime ontmoetingsplaats met dat eerste vriendje ;-), …

Voor elke zorg of kwaal zat ergens wel een heilige klaar, verscholen in die mini-tempel van bos en veld. Tot vandaag de dag ben ik ze blijven opzoeken, en kaarsjes branden, en stil zijn. ‘Zijn’ in die tijdloze sfeer van de kapellen, en langs die stilte-poort je eigen plek – diep vanbinnen – vinden, steeds opnieuw. Sommigen noemen het bidden, anderen mediteren, of gewoon even bij jezelf tot rust komen. Hier kan het, hier mag het.
veldkapel Hoegaarden beelden (1 of 1)

Stilteplekken. Werden ze niet door vrijwilligers onderhouden, dan raakten ze in verval. Lucia en ik wilden ze dit keer niet zomaar passeren en hebben ze opgenomen in een ‘Rondje Tienen’. Een rondje dat een vergeten sacrale geschiedenis en erfenis weer wil eren. Een rondje dat de (veelal vrouwelijke) oeroude krachtplekken weer op de kaart zet. Opdat zij niet vergeten worden. Opdat zij ons ook weer mogen voeden uit die stille rijke bron van de grote Moeder.
brochure gebed (1 of 1)
Mijn Keltische roots herkennen de kracht van deze sacrale plekken. Ik wandel het pad van de Druïde, een natuurfilosofisch pad. Een mystiek pad dat mij op een eenvoudige en natuurlijke wijze leidt over de vele draden die het levensweb voor mij weeft. Hoe langer ik dit pad bewandel hoe meer de draden van de tijd (en over tijden heen) harmonisch gaan trillen, hoe duidelijker het patroon zich aftekent, … En deze plekken – die oude krachtbronnen in ons dagelijkse  landschap – werden mijn rust- en oriëntatieplekken. Hier trilt mijn ziel op het oude ritme van haar bron. Hier verbind ik me, met wat wij ‘goddelijke kracht en inspiratie’ noemen – dat wat niet te benoemen is. Hier vind ik heling (word ik ‘heel’, vind ik ‘heil’), als ik verward, angstig en somber ben. Hier dank ik, hier bid ik. Hier daal ik af naar de diepe bronnen, en stijg ik op naar de hoge sferen. Hier zie ik, hoor ik en voel ik. Wat was, was is, en wat altijd zal zijn.
brochure cover (1 of 1)
Onze fietsroute haalde uiteindelijk de cover van ‘Rondom Tienen’. Ze is niet bewegwijzerd maar de brochure leidt je in een ruime (43,7 km), of iets beperktere (17,5km) kring omheen de stad Tienen. De kapellen in de brochure werden voorzien van een gebed, een anekdote of een woordje uitleg over de plek en zijn geschiedenis. Door de kapellekesroute te fietsen draag je bij aan het (energetische) herstel van deze sacrale plekken, en geniet je ook zelf van een diepgaande wellness voor lichaam en ziel. Neem vooral je tijd, en kom werkelijk tot rust. Voor wie er meerdere dagen op uit wil; langs de route liggen enkele mooie b&b’s. Beleef je tocht ten volle, en geniet ervan.

De brochure brengt slechts een beperkte greep uit de selectie die wij in kaart wilden brengen. Voel je vrij om de omgeving naar eigen aanvoelen te exploreren, te ontdekken. Hieronder zie je foto’s die de brochure niet haalden. Stille beeldgetuigen van de route in het najaar, met zijn mistige dagen, zijn naakte bomen en koele hemel. Wie meer wil weten over deze stilteplekken kan de brochure kopen (kostprijs: €2,00 bij de dienst voor toerisme Tienen), of neem gerust contact met mij op als je wat dieper in de kapellekes-beleving wilt duiken.
Rommersom (1 of 1)
Rommersom_front (1 of 1)SintMargriete Houtem-exterieur (1 of 1)

Oplinter_Kloosterhoeve  (1 of 1)

boomkapel-ruim_vissenaken (1 of 1)

 

pieta-ruim_vissenaken (1 of 1)

pieta_cu_vissenaken (1 of 1)

hermelinusbron_vissenaken (1 of 1)

hermelinus_vissenaken (1 of 1)

maria staakkapel_Hakendover (1 of 1)

olvtensteen_Grimde (1 of 1)-2

olvtensteen_Grimde (1 of 1)

jezus_oorbeek (1 of 1)

kapel boven poort (1 of 1)

kapel boven poort-cu (1 of 1)

veldkapel_detail (1 of 1)